Conceptuele fotografie 1 Conceptuele fotografie 2 Conceptuele fotografie 3 Conceptuele fotografie 4 Conceptuele fotografie 4 Conceptuele fotografie 5 Conceptuele fotografie 6 Conceptuele fotografie 7 Conceptuele fotografie 8

Graag werk ik aan fotoseries in functie van een idee of concept. Het gaat om het verhaal dat de opdrachtgever wil vertellen. Voor de fotograaf is het dan een creatief proces om een concept uit te werken en de juiste beeldtaal te vinden.

Conceptuele foto's worden in scene gezet bij de opnamen en in de nabewerking gebruikt men nogal eens wat beeldmanipulatie om tot het beoogde resultaat te komen.

Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van Woon Zorg Centrum Damiaan in Tremelo, kreeg ik de opdracht om een fotoreeks uit te werken over 'Handen die zorgen voor een morgen zonder zorgen'.
Bedoeling was om alle handen die hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks meehelpen aan de verzorging van de bewoners maw alle facilitaire diensten van administratieve bediende tot mekanieker, van verpleegkundige tot kok, van de kuisploeg tot de directie enz... te betrekken in het project. Een belangrijke restrictie was dat om privacy redenen de bewoners zelf niet in beeld komen mochten komen.
Aan de straatkant van het woonzorgcentrum staat een groot standbeeld van twee 'gouden handen', het zijn die handen die symbool staan voor de toegewijde zorg aan de bewoners. En dit was de boodschap die de directie wilde brengen. De fotoreeks heeft zowel intern als extern betekenis.